Hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een teveel aan kleurstof (pigment) in de huid. De huidskleur wordt bepaald door de natuurlijke kleur van de bovenste huidlagen en door het pigment in de huid. Zonder pigment zou de huid er vaalwit uitzien. Het belangrijkste huidpigment is melanine. Dat is een donkerbruine kleurstof die door bepaalde cellen (melanocyten) in de bovenste huidlaag wordt gemaakt.

De aanmaak van melanine wordt door zonlicht verhoogd, waardoor uw huid bruin wordt. Aanmaak van grotere hoeveelheden melanine kan ook een gevolg zijn van hormoonveranderingen. Deze kunnen zich onder andere voordoen tijdens zwangerschap of door het gebruik de anticonceptiepil.

Verder ook bij de ziekte van Addison (een verminderde werking van de bijnierschors). De huid kan ook donkerder worden als gevolg van bepaalde bloedziekten of als reactie op geneesmiddelen.

Hoe kunt u hyperpigmentatie herkennen?

U merkt dat uw huid op sommige plaatsen donkerder wordt.

Wat kunt u zelf doen aan hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie kan op zich geen kwaad. Als u het vervelend vindt, kunt u proberen het te voorkomen. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk de blootstelling aan zonlicht te beperken. Te veel zonlicht heeft allerlei ongunstige effecten, waaronder het donkerder worden van de huid. Bescherm uw huid met hoed of pet en gebruik zonnebrandcrème. Verder kunt u zelf weinig doen: de behandeling hangt af van de achterliggende oorzaak en zal door uw arts moeten worden bepaald.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 13 december 2007.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij hyperpigmentatie?

Hydrochinon
Hydrochinon remt de vorming van pigment (melanine) in de huid, hierdoor zal de huid verbleken. U zult merken dat de pigmentvlekken zullen verminderen.

Het middel wordt in sommige producten gecombineerd met acetylcysteïne of tretinoïne.

Azelaïnezuur
Azelaïnezuur remt het ontstaan van pigment in de huid en heeft zo een blekende werking op de huid. Het remt de groei van de huidcellen die de huid donker kleuren (melanocyten).

Wilt u meer over deze huidaandoening weten?

Pieter Calandlaan 1001
1069 SC Amsterdam

AFSPRAAK MAKEN