Fibromen

Wat zijn het?

Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes die bijzonder veel voorkomen. Iedereen van 30 jaar en ouder heeft er wel ergens een of meer op de huid. Voorkeursplekken zijn de oksels, de liezen en de hals. Hoewel iedereen fibromen kan ontwikkelen hebben mensen met overgewicht of diabetes wel meer kans op het ontwikkelen van steelwratjes.

Hoe ziet het eruit?

Gesteelde fibromen lijken een soort huidflapjes die met een smal steeltje aan de huid vast zitten. Ze zijn huidkleurig en kunnen 1-2 mm groot zijn, maar exemplaren tot wel 2-3 cm komen ook voor. De kleine exemplaren komen soms in grote aantallen voor, met name in de oksels, de liezen, de hals en bij vrouwen ook onder de borsten.

Hoe ontstaat het?

Het ontstaansmechanisme van gesteelde fibromen is nog niet geheel opgehelderd.

Hoe wordt het behandeld?

Steelwratjes zijn volstrekt goedaardig. Soms kunnen ze wel klachten veroorzaken: zo kunnen ze afgekneld raken of geraakt worden bij het scheren van de huid. De behandeling is eenvoudig, het steeltje van het fibroom kan met een (steriel!) hete naald worden weggebrand. In veel gevallen is het steeltje zo dun dat verdoving niet nodig is. De prik van de verdoving is dan pijnlijker dan de knip met het schaartje. Er blijft een minuscuul oppervlakkig wondje over dat met een pleister kan worden afgedekt. Er zal geen litteken ontstaan.

Wilt u meer over deze huidaandoening weten?

Pieter Calandlaan 1001
1069 SC Amsterdam

AFSPRAAK MAKEN