Acne, grove porien en acnelittekens
Wat is acne?
Acne vulgaris, kort acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Deze talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklier uitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.
Wat zijn de oorzaken van acne?
De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:
• Toegenomen talgproductie
• Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
• Aanwezigheid van bacteriën
• Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken
Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden. De relatie met roken, met een slechte hygiëne en met bepaalde voedingsmiddelen is tot nu toe nooit goed vastgesteld.
Hoe herkent u acne?
Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vrij veel extra actieve talgklieren voor. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) komen vaak ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels), onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten) voor. Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens, vlekken en hyperpigmentaties.
Verschillende vormen van acne
Er worden verschillende typen acne onderscheiden:
- Acne Vulgaris: Acne Vulgaris is Latijn voor gewoon acne. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
- Acne conglobata: Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. (Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen)
- Acne fulminans: Deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is vooral dat de patiënt ook ziek is. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.
- Acne infantum: Acne infantum of baby-acne is eigenlijk een buitenbeentje in de acne-familie. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.). De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf.
- Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.
BEHANDELINGEN
HUIDTHERAPIE
SCHOONHEID
Wilt u meer over deze huidaandoening weten?
Pieter Calandlaan 1001
1069 SC Amsterdam